- Temperaturen driver strømprisene opp

DEL

Pressemelding fra Helgeland Kraft:

Det pene og kalde været vi har hatt så langt i vinter har gitt høye strømpriser.

Fra mai av vil prisene falle igjen, sier markedssjef i Helgeland Kraft Arild Markussen.

Den nordiske strømprisen for februar ble på 38,2 øre/kWh.

Det er helt gjennomsnittlig når vi sammenligner den med de siste ti årene.

- Sammenlignet med de siste fem årene, som har vært milde og våte, er årets februarpris 31 prosent høyere, sier Markussen.

Det kalde været vi har hatt i vinter har i tillegg bidratt til at forbruket vårt har økt. I januar og februar i år er forbruket på Helgeland økt med hele 12 % i forhold til det milde fjoråret. Selv om nettleien er på samme nivå som i fjor, vil det økte forbruket også gi økt nettleie.

Prisøkningen på strøm, samtidig med det økte forbruket, vil i noen vintermåneder (februar, mars og april) gi en høyere strømregning.

Når det gjelder strømprisen hadde forrige uke flere toppnoteringer.

- Det var de høyeste prisene siden april 2013. Torsdag hadde flere steder i Norden den høyeste områdeprisen på seks år og Nord Norge var et av disse områdene. Vi hadde en pris denne dagen på hele 90 øre/kWh, sier Markussen.

Frem mot våren vil prisene falle.

- På den nordiske strømbørsen Nasdaq kan vi i dag kjøpe strøm i mai og juni til rundt 25 øre/kWh. Prisen for år 19 og 20 ligger også på ca 25 øre/kWh.

Fakta

Dette betaler du gjennom strømregningen: Strøm, nettleie og offentlige avgifter som forbruksavgift, enøkavgift til Enova og el-sertifikater.

¤ Strømprisen er betaling for den strømmen du faktisk bruker.

¤ Nettleie betaler du til nettleverandøren - som altså er selskapet som eier og som drifter det fysiske strømnettet der du bor

¤ Offentlige avgifter som forbruksavgift og enøkavgift til Enova kreves inn via nettleien, mens el-sertifikater kreves inn via strømprisen.

Artikkeltags