Send søknaden nå

Sandnessjøen lufthavn, Stokka. Bildet viser den ikke ferdigstilte utvidelsen av rullebanen

Sandnessjøen lufthavn, Stokka. Bildet viser den ikke ferdigstilte utvidelsen av rullebanen Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Flyplass-debatten koker på mer eller mindre svak varme fra dag til dag.

DEL

Stokka er bare et brev fra departementet unna å få oppstart av forlengelsen til 1.199 meter. Alstahaug har fått beskjed fra Avinor om å sende søknaden til departementet. Departementet er fullt oppdatert om planene som er lagt. Finansieringen av investeringen på 31 millioner er klar, bare departementet bekrefter at prosjektet blir refundert senere av Avinor eller departementet. Nå gjenstår bare at Alstahaug som vertskommune sender søknaden. Det vil bli gjort i nærmeste framtid.

Samtidig som denne kritisk viktige prosessen går, har Alstahaug, sammen med de øvrige Hald-kommunene og Vefsn, skrevet en høringsuttalelse til Avinor-rapporten som tar til orde for at Stokka skal likestilles med Hauan i lokaliseringen av regional storflyplass. Varaordfører i Brønnøy, Paul Birger Torgnes (H), liker ikke dette og heier på Rana. Ordfører i Rana, Kai Henriksen (H), advarer mot omkamp. I Avinor mener de høringsuttalelsen fra Alstahaug skaper uklarhet og kompliserer hele debatten.

Vi benytter anledningen til å minne Avinor-ledelsen om at rapporten de presenterte før påske anbefaler en lang rullebane på Hauan, og 1.199 meter på Stokka. Men rapporten sier også at Stokka er best egnet av de tre aktuelle flyplassene på Helgeland til en opprusting til 2.000 meter, med kapasitet for tunge passasjerfly. Avinor har selv brakt inn Stokka som et godt egnet alternativ for regional storflyplass. Da er det vel ikke mer enn rimelig at høringsuttalelsen fra Hald og Vefsn reflekterer det grundige arbeidet Avinor selv har gjort på Stokka. Vi skjønner at Avinor spiller litt splitt-og-hersk, fordi de, som oss, ser at da Drevja falt ut, forsvant også muligheten til et samlende regionalt alternativ.

Vi minner om at alt som teller nå er å få opprustingen av Stokka ferdig, straks. Ingen andre flyplass-tiltak har finansiering, og kommer heller ikke til å få det på en god stund. Rana må ha en mer framtidsrettet flyplass, men i spørsmålet om en regional storflyplass jobber klokka for Stokka, sakte men sikkert.

Artikkeltags