Mer enn bare reker

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Nord-Reker utvider produksjonen med røkelaks.

DEL

Det er et år siden bedriften, den ene av to i verden som produserer håndrenskede reker, flyttet fra Hilstad i Rødøy til Kvina i Lurøy. Og det går så det suser.

Frem til høst var Bodil Holmen alene om driftsledelsen. Men med 16 ansatte og høyt produksjonsvolum så hun seg nødt til å få hjelp av Ole Tvenning som produksjonssjef og Arne Reiersen som daglig leder.

- Finanskrise? For oss ser det lysere ut enn på lenge. Vi har rikelig tilgang på råstoff, og vi har svært unge fiskere som leverer til oss. Den eldste er faktisk bare 42 år, sier Træna-damen.

Fabrikken i Kvina selger både rensket og skallreke. Det meste av produktene leveres i området Trondheim-Bodø, men skallreka leveres så langt sør som Molde.

Logistikk

Men hun trekker fram et problem. Logistikken.

- Det har vært utrolig mye tull med hurtigruta det siste. Innstillinger og seiling forbi Nesna har skapt store problem for oss. Vi leverer ferskvarer, og da må man kunne stole på de transportmulighetene som fins.

Sist uke skulle de få fire paller reker med hurtigruta fra Brønnøysund til Nesna. De sendte egen bil de ti milene til Nesna, men da gikk hurtigruta forbi, til tross for at det var fint vær. Da de kontaktet båten og sa at de hadde ferskvarer som skulle leveres på Nesna, lo de bare.

Daglig leder Arne Reiersen, som var på reise i Bodø måtte, selv sørge for at lasten ble levert på Ørnes og lastet på Hurtigbåten som gikk til Tonnes om kvelden.

- Kommunikasjonen og dårlige veier på Helgeland er den største hindringen for å næringsutvikling i området. Hadde ikke vi hatt egen bil til å hente og bringe varer på hurtigruta på Nesnam, hadde det ikke gått.

Nytt produkt

Nå er prisene til fisker blitt såpass bra at det går an å drive helårsfiske på reker.

Etter at fiskerne mistet felleskvoten, har de så lite å fiske at det ikke lønner seg å rigge om fra rekefiske til ordinært fiske. Forekomstene av reker er dessuten så gode for tida at driften faktisk er god forretning.

Men rekefabrikken er så smått begynt å utvikle et nytt produkt, nemlig «Røykalaks» fra Lurøy. Responsen på prøveproduksjonen siste måneden har vært overveldende.

- Vi bestiller kun veldig mager laks og bruker samme produksjonsmetode som har vært gjort i alle tider.

Artikkeltags