Ingen pris til Roy Jacobsen

Bokbad på Petter Dass-dagene 2016. Tor Martin Leines Nordaas intervjuer Roy Jacobsen.

Bokbad på Petter Dass-dagene 2016. Tor Martin Leines Nordaas intervjuer Roy Jacobsen. Foto:

De usynlige, med inspirasjon fra det helgelandske øyriket, vant ikke The Man Booker International Prize.

DEL

Han var nominert for boka som ble utgitt i 2013. Den handler om livet på et sted på Helgelandskysten i mellomkrigstida, et sted som minner sterkt om øyriket utenfor Dønna.

Prisen

Den britiske prisen deles ut til fjorårets beste skjønnlitterære bok oversatt til engelsk. Jacobsen knivet med fem andre forfattere om prisen, som ble delt ut i London sent onsdag kveld. Prispengene på 50.000 pund, rundt 550.000 kroner, blir delt likt mellom forfatter og oversetter. Det melder VG.

De usynlige er oversatt til The Unseen og har fått strålende kritikker i Storbritannia.

Bakgrunnen

– Som barn ble jeg slept med til Helgeland og en øy utenfor Sandnessjøen for å bli kjent med familien på morssiden. Her ble vi kjent med det største mysteriet på jord: havet, sa Jacobsen da boka ble lansert i 2013.

De usynlige har solgt i over 170.000 eksemplarer her hjemme, og er ifølge forlaget Cappelen Damm foreløpig solgt til 18 land.

Roy Jacobsen fikk sitt gjennombrudd i 1991 med "Seierherrene". Bøkene hans er oversatt til 32 språk.

Første norske

Det var israelske David Grossman vant Man Booker-prisen i år. Vinnerbok ble romanen «A Horse Walks in to a Bar», oversatt til engelsk av Jessica Cohen. Boken handler om en standup-komiker som bryter sammen i full offentlighet.

Jacobsen var første norske forfatter som ble plukket ut til å være med på kortlisten til prisen – en liste over seks nominerte. De seks ble plukket ut fra en liste som besto av 126 forfattere.

Artikkeltags