Toppmøte på Træna

Trommekorps tar imot gjestene med den siste båten på torsdag.

Trommekorps tar imot gjestene med den siste båten på torsdag. Foto:

Av

Det er ikke ofte man blir møtt med trommekorps når man går i land, men på Træna mobiliserer de hele øya når det kommer besøk. Denne helga arrangeres festivalen Ta Træna med storm for andre gang.

DEL

Bak ideen om en vinterfestival står Moa Björnson som flyttet fra Malmø til Træna for noen år siden. På torsdag sto hun på scenen i Havfolkets Hus og ønsket velkommen til de første gjestene på festivalen med sin sjarmerende svensk-norske dialekt.

- Velkommen til toppmøte på Træna! Jeg må gi en stor takk til Jim Berg Marthinussen (festivalsjef Trænafestivalen), Marit Bertheussen (Helgeland Museum) som har jobbet iherdig med å få til dette, og ikke minst våre dyktige kommuneansatte som fikser skjenkebevilgning på kort varsel, innledet Björnson.

Viktigheten av å få besøk

Frank og Reidar fra Skrova fyr sto for underholdningen etter velkomsttalen. Med velvalgte ord pratet de om det å få besøk. Spesielt for de som bor her ute i havgapet så betyr gjester mer enn å bare rydde og vaske litt ekstra.

- Det handler om å ta i mot! For oss som bor på en liten stein ute i sjøen så er kanskje det største høydepunktet når man får besøk, det er nesten like stas som å dra på besøk, forteller duoen.

Selv om festivalen bare er på sitt andre år, skorter det ikke på tradisjoner. Før vinterfestivalen kan offisielt åpnes, må det bades. I år er det festivalsjef Jim Berg Marthinussen som har fått oppdraget. Det var et enormt antiklimaks da han ombestemte seg og snudde i fjæra etter å ha kjent på vannet med ei tå. Da var det godt at mangeårig festival-DJ og badegeneral Paal Mangerud  tok til mot og hoppet i sjøen.

- Noen måtte jo gjøre det, og jeg er ikke hard om å be, forteller Mangerud.

Resten av festivalen vil bestå av øyhopping, seminar og foredrag om stedsutvikling og ikke minst konserter. I år er det Sofia Jannok og Nora Konstanse som står for konserter i tillegg til lokale DJ-er som spiller opp til dans. Festivalen avsluttes på lørdag med skreimiddag og dansegalla på ferga MF Husøy, som har blitt omdøpt til Træna Line i anledningen.

Artikkeltags