Toppmøte på Træna

Trommekorps tar imot gjestene med den siste båten på torsdag.

Trommekorps tar imot gjestene med den siste båten på torsdag. (Foto: )

Av

Det er ikke ofte man blir møtt med trommekorps når man går i land, men på Træna mobiliserer de hele øya når det kommer besøk. Denne helga arrangeres festivalen Ta Træna med storm for andre gang.

DEL
<div id='netboard-1'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('netboard-1'); }); </script> </div>

Bak ideen om en vinterfestival står Moa Björnson som flyttet fra Malmø til Træna for noen år siden. På torsdag sto hun på scenen i Havfolkets Hus og ønsket velkommen til de første gjestene på festivalen med sin sjarmerende svensk-norske dialekt.

- Velkommen til toppmøte på Træna! Jeg må gi en stor takk til Jim Berg Marthinussen (festivalsjef Trænafestivalen), Marit Bertheussen (Helgeland Museum) som har jobbet iherdig med å få til dette, og ikke minst våre dyktige kommuneansatte som fikser skjenkebevilgning på kort varsel, innledet Björnson.

Viktigheten av å få besøk

Frank og Reidar fra Skrova fyr sto for underholdningen etter velkomsttalen. Med velvalgte ord pratet de om det å få besøk. Spesielt for de som bor her ute i havgapet så betyr gjester mer enn å bare rydde og vaske litt ekstra.

- Det handler om å ta i mot! For oss som bor på en liten stein ute i sjøen så er kanskje det største høydepunktet når man får besøk, det er nesten like stas som å dra på besøk, forteller duoen.

Selv om festivalen bare er på sitt andre år, skorter det ikke på tradisjoner. Før vinterfestivalen kan offisielt åpnes, må det bades. I år er det festivalsjef Jim Berg Marthinussen som har fått oppdraget. Det var et enormt antiklimaks da han ombestemte seg og snudde i fjæra etter å ha kjent på vannet med ei tå. Da var det godt at mangeårig festival-DJ og badegeneral Paal Mangerud  tok til mot og hoppet i sjøen.

- Noen måtte jo gjøre det, og jeg er ikke hard om å be, forteller Mangerud.

Resten av festivalen vil bestå av øyhopping, seminar og foredrag om stedsutvikling og ikke minst konserter. I år er det Sofia Jannok og Nora Konstanse som står for konserter i tillegg til lokale DJ-er som spiller opp til dans. Festivalen avsluttes på lørdag med skreimiddag og dansegalla på ferga MF Husøy, som har blitt omdøpt til Træna Line i anledningen.

Artikkeltags