Politileder tiltalt for misbruk av stilling

illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Forsvarer: – Benekter misbruk av overmaktsforhold.

DEL

En politileder i Nordland politidistrikt er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med en kvinne. Han er også tiltalt for å ha gitt uriktig erklæring.

Mannens forsvarer er advokat Karle Øvereng. Han svarer slik på spørsmål om hvordan politilederen stiller seg til tiltalen:

– Han erkjenner ikke straffskyld for det første punktet i tiltalen,som er det mest alvorlige. Han bestrider å ha utnyttet et overmaktsforhold til å skaffe seg sex med kvinnen. For det andre punktet erkjenner han de faktiske omstendighetene, sier Øvereng.

Tiltalen

Det er Spesialenheten for politisaker som har etterforsket saken og tatt ut tiltalen. Ifølge tiltalen bisto han kvinnen med å skrive merknad til et varsel kvinnen hadde fått om tilbakekall av førerretten. Deretter skal de ha hatt seksuell omgang med hverandre.

Det andre tiltalepunktet sier at han i en skriftlig erklæring til Nordland politidistrikt bekreftet at kvinnen tre ganger hadde avlagt negativ urinprøve. Bekreftelsen ble gitt i forbindelse med at hun klaget overvedtak om tilbakekall av førerrett, og ble brukt til å dokumentere kvinnens rusfrihet. Ifølge tiltalen hadde han ikke deltatt under prøvetakingen, og visste ikke om resultatene var negative.

– Fratas stilling

– Vi fikk kunnskap om saken i april i år etter tips, sier Per Martin Utkilen hos Spesialenheten for politisaker. Han ønsker ikke å gå inn på hva politilederen har forklart i avhør.

Forholdene han er tiltalt for skal ha skjedd i november i fjor og januar i år. Han har vært suspendert fra stillingen mens etterforskningen har pågått. Spesialenheten åpner for at de kommer til å kreve erstatning og oppreisning på vegne av kvinnen.

– Det tas forbehold om å legge ned påstand om at tiltalte fratas stilling i politiet og for fremtiden fratas retten til å ha stilling i politiet,heter det i dokumentet, som er signert av fungerende sjef Liv Øyen.

Ifølge pressemelding fra Nordland politidistrikt har arbeidsgiveren opprettet personalsak og tjenestemannen har vært suspendert fra sin stilling mens saken har vært under etterforskning. Politimester Tone Vangen viser til at saken er en personalsak og ønsker ikke å fi ytterligere kommentarer.

Artikkeltags