Egen båt på si

Stian Sandvær (29) med sin nyeste investering i bakgrunnen. «Sigve» gir ei fin ekstrainntekt for Lurøy-fiskeren når han er hjemme fra jobben på kystnotbåten «Einar Erlend».

Stian Sandvær (29) med sin nyeste investering i bakgrunnen. «Sigve» gir ei fin ekstrainntekt for Lurøy-fiskeren når han er hjemme fra jobben på kystnotbåten «Einar Erlend». Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Lurøyfjerdingen Stian Sandvær (29) jobber på kystnotbåt hos Meløy-selskapet Einar Erlend. For to år siden investerte han i egen båt ved siden av. Den har han nå har byttet ut med en ti fot større båt fra Steigen.

DEL

Han er del av en gruppe unge kystfiskere som det er ikke er så mange igjen av sammenlignet med noen tiår tilbake.

- Det er ei dyr næring å begynne for seg selv i. Først må du fiske med andre for å få kunnskap, og så trenger du egenkapital, sier Sandvær som har lillebroren Thomas (25) som mannskap.

Den nye båten - den 35 fot lange «Sigve» (oppkalt etter sønnen) - ligger i havna i Konsvikosen.

Båten er rigget for garn og jukse, som Sandvær hovedsakelig skal fiske med i gruppe to, på felleskvoten.

- Det blir nok mest i Myken- og Træna-området. Kanskje Røst, men helst vil jeg slippe å gå så langt. Det har vært dårlig fiske her ved innlandet de siste årene, og det er ingen vits i å fiske 400 kg her, når jeg kan fiske 4.000 ute i Træna. Men fisket ser veldig bra ut der. Det er bare blitt mer og mer torsk, sier Sandvær, som skal levere fisken til Sjøset.

«Sigve» har kostet rundt 600.000 kroner. 50.000 har han fått i støtte fra kommunen.

- Jeg kunne nok sikkert klart meg bare med denne båten, men jeg har en veldig fin jobb på «Einar Erlend», som jeg helst ikke vil si opp. Det begynte med at jeg ville ha noe å gjøre mens jeg var hjemme fra fiske. Da gikk jeg i turnus med én måned på og én måned av. Etter hvert så jeg at det var ei grei ekstrainntekt. Nå har også kystnotfisket blitt mer effektivt, og kvotene har gått litt ned, så vi er ikke like mye ute på jobb som før. I år har jeg bare vært ute i to måneder, sier han, og regner med at han skal klare å fiske for en halv million i året med sin egen båt.

Han planlegger første tur etter torsk i begynnelsen av januar.

- Jeg har allerede fisket i ei uke etter kveite, men det vil jeg ikke snakke så mye om. Det var heller dårlig, ler han.

Artikkeltags