Princess (9) fikk synet i gave

Foto:

Av

Da ni år gamle Princess sto i akutt fare for å miste synet på et øye, tok to driftige damer fra Brasøy og Sandnessjøen affære.

DEL

Princess bor på gata i Manila på Filippinene sammen med familien sin. Ungjenta er tilknyttet Brobyggerstiftelsen, og hver dag spiser hun frokost på senteret, vasker seg og går på skolen.

Margit Steinholt sitter i styret i Brobyggerstiftelsen. Da hun besøkte senteret i fjor, og snakket med familier som får hjelp derfra, kom hun også i kontakt med lille Princess.

– Jeg la merke til at hun skjelte voldsomt, og derfor var det behov for å få henne til øyelege snarest mulig, ellers kunne hun miste synet på det ene øyet, sier Steinholt som selv er lege.

Langreist hjelp

Med en overarbeidet og alvorlig underbemannet offentlig helsetjeneste, var det ikke annen råd enn å forsere køen og få henne inn hos privat øyenlege. Det er håpløst å får råd til for en familie som lever av det de klarer å selge fra den lille kioskvognen sin.

Monika Mathisen fra Brasøy og Tone Storholm fra Sandnessjøen satt igjen med et overskudd fra loppemarkedet de arrangerer på Brasøy hver sommer. Det ble redningen for jenta.

– Vi så bilder av jenta som Margit la ut på Facebook. Hun trengte undersøkelse og briller. Da fant vi ut at det måtte vi kunne bidra til, forteller Monika Mathisen. 2.000 reddet synet De to driftige loppemarkedsdamene overførte 2.000 kroner som en gave til jenta. Brobyggerstiftelsen administrerer regningene og oppfølgingen.

– Da hun kom til øyelegen i september i fjor, var prognosen så dårlig at det lå an til hasteoperasjon. Man valgte likevel å prøve med lapp over øyet en periode for å se om synet kunne bedre seg, sier Steinholt.

Ved alvorlig skjeløydhet kobler hjernen automatisk ut bildet fra det dårlige øyet. Blir ikke tilstanden behandlet, så vil muskulaturen svekkes og synsnerven slutter å virke.

– Legger man en lapp over det friske øyet, tvinges hjerne til å bruke det dårlige øyet. Dermed trenes musklene i det svake øyet opp, og synsnerven styrkes. Litt av skjeløydheten fjernes også, sier Steinholt.

Lite bidrag - stor effekt

2.000 kroner høres kanskje ikke mye ut i norsk målestokk, men i filippinsk sammenheng gjør det stor forskjell.

– Vi sitter med en følelse av at vi har alt vi trenger, og det kostet så lite for oss å hjelpe. Her ga vi en sum og fikk se et konkret resultat. Vi kjenner Margit, visste hjelpen ville nå fram, og fikk tilsendt bilder underveis i prosessen, sier Monika Mathisen.

– Det er kjemperørende å ha vært med på dette. Loppemarkedet er noe vi gjør på artighet, og det er så godt å se at man kan hjelpe. Det er en liten sum med et stort resultat. Da Monika spurte om vi skulle bidra, var det ikke noe å tenke på i det hele tatt, sier Tone Storholm.

Kjempeforbedring

– Øyelegen så veldig dystert på det da Princess kom inn. Det var nesten ingen aktivitet i musklene i øyet. Hadde det gått litt lenger, ville hun mistet synet helt på øyet. Nå mener han hun klarer seg med briller, og bare trenger jevnlige kontroller. Når hun blir eldre, kan det hende hun slipper å bruke briller helt. Ofte stabiliserer øynene seg når barna blir eldre, sier Margit Steinholt.

– Hun har et helt annet uttrykk i fjeset nå, og jeg vil tro at både leseferdigheter og selvtillit er stigende. Denne historien er et godt bevis på at ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. for Princess er livet endret, sier hun.


Artikkeltags