50 år med Mosjøveien

Steinbjørn Mentzoni på Mosjøveien i dens første år - for nærmere 50 år siden. Foto utlånt av Steinbjørn Mentzoni

Steinbjørn Mentzoni på Mosjøveien i dens første år - for nærmere 50 år siden. Foto utlånt av Steinbjørn Mentzoni

Artikkelen er over 6 år gammel

I desember 1961 kjørte de første bilene på veien som avløste rutebåten mellom Sandnessjøen og Mosjøen.

DEL

«Øyensynlig later det til at det har vært en stilltiende konkurranse om hvem som skulle bli de første som forserte Drevja-Leirfjordvegen og tok seg fram i bil. Skoleinspektør Leknæs og kjøpmann Joh. Berg, Kviting, har i så fall vunnet, tett fulgt av distriktslege Robberstad som hadde følge med brødrene Nils, Inge og Harry Breivik.

Ved middagstider fredag startet turen innover og returen skjedde samme kveld etter at en velfortjent kopp kaffe var inntatt på et av spisestedene i Mosjøen. Det var for øvrig helg på sin plass at skoleinspektør Leknæs var første ute ettersom han i sin ordførertid i Leirfjord gjorde mye for å få planene realisert.

Slik stemningen var i Leirfjord lørdag lot det til at mange bileiere hadde lyst på å gjøre turen etter, og høyst sannsynlig var det flere som kjørte innover i går. Nå er det neppe tilrådelig å sette i gang noen alminnelig trafikk. Det gjenstår å gruse en snau kilometer og tunnelen er ikke forsvarlig sikret. Et par steder er stikkrennene heller ikke igjenlagt. Kjøringen går helt og holdent på kjørernes eget ansvar», het det i Helgelands Blad 4. desember 1961.

Ingen av de som i artikkelen omtales som de første, er i live i dag.

Helgelands Blad har fått tak i ett bilde fra Mosjøveiens tidlige år. Det kommer fra Steinbjørn Mentzoni.

- Bildet er av meg selv, og er tatt en gang i løpet av de første årene, trolig på grensen mellom Leirfjord og Vefsn. Jeg tror det var den gangen jeg var i Mosjøen og kjøpte en brukt Volvo hos Pareli Pettersen. Prisen husker jeg ikke, men det var under 20.000.

Artikkeltags