Taler bøndenes sak

Bødenene Cathrine Grønbech (fra venstre), Yngve Herigstad, Per-Håkon Dalen, Glenn Johansson og Frank Nilssen med stand på Petter Dass' plass i forbindelse med jordbruksoppgjøret.

Bødenene Cathrine Grønbech (fra venstre), Yngve Herigstad, Per-Håkon Dalen, Glenn Johansson og Frank Nilssen med stand på Petter Dass' plass i forbindelse med jordbruksoppgjøret. Foto:

Av

– Skammelig dårlig, sier leder i Alstahaug Bondelag, Glenn Johansson, om statens tilbud til landbruksnæringa.

DEL

Torsdag kjørte ei lang rekke med traktorer gjennom Sandnessjøen for å markere sin misnøye med statens tilbud til jordbruket. Aksjonen samlet bønder fra tre kommuner. Fredag ettermiddag fulgte medlemmer av Alstahaug Bondelag opp med stand på torvet. Det gjorde de både for å informere om nødvendigheten av norsk matproduksjon og bakgrunnen for næringas krav om 1,45 milliarder kroner fra staten.

– Dårlig tilbud

Det er et krav som blant annet tar utgangspunkt i Stortingets eget vedtak om å øke omfanget av norsk matproduksjon og redusere lønnsforskjellene mellom bønder og andre grupper. Staten svarte på kravet med å tilby 450 millioner kroner, noe som resulterte i brudd i forhandlingene mellom partene.

– Det er et dårlig tilbud, mener bøndene som bød forbipasserende på bålkaffe, grillpølser og informasjon.

Fødselsdag på stand

Flere av dem har vært bønder i en årrekke. Andre, som bondelagsleder Glenn Johansson og naboene Per-Håkon Dalen, Cathrine Grønbech og Yngve Herigstad, har overtatt gård i løpet av de siste årene. Per-Håkon brukte deler av 30-årsdagen sin på stand for å tale bøndenes sak.

– Men vi skal feire fødselsdag også, forteller han – og håper uten tvil på enda en grunn til å feire når Stortinget har sagt sitt om jordbruksoppgjøret seinere i vår.

Artikkeltags