Økt risiko alene i båten

Seksjonssjef for underavdeling Fritidsfartøy, Petter Søreng.

Seksjonssjef for underavdeling Fritidsfartøy, Petter Søreng. Foto:

Av

Totalt omkom 12 personer i ulykker i fritidsbåt første halvår i år. Dette er to færre enn i samme periode i fjor, melder Sjøfartsdirektoratet.

DEL

– I hele ni av tilfellene var den omkomne alene da ulykken inntraff. Når du er alene ute i båten er det derfor ekstra viktig å tenke gjennom hva du skal gjøre dersom du kommer ut for en ulykke, sier seksjonssjef Petter A. Søreng i Sjøfartsdirektoratet i ei pressemelding.

Voksne menn er overrepresentert blant de omkomne, med en snittalder på 54 år. Én kvinne har omkommet så langt i år. Alderen fordeler seg fra 23 til 81 år, og halvparten av de omkomne var 60 år eller eldre. Ni av de 12 omkomne var nordmenn, mens en av utlendingene var fisketurist fra Polen.

Direktoratet venter i de fleste sakene på avklaring fra politiet om den omkomne eller båtfører var ruspåvirket. Dette er så langt dokumentert i tre av de 12 sakene.

– Å være ute i en fritidsbåt alene medfører naturlig nok høyere risiko. Da er det viktig at du på forhånd tenker gjennom om du har nødvendig kommunikasjonsutstyr for å tilkalle assistanse fra redningstjenesten, båter i nærheten eller noen i land, sier Søreng, og påpeker at å komme seg opp i båten fra sjøen er vanskelig.

– Dette er mye vanskeligere enn mange tror, fordi ombordstignings-anordninger i mange tilfeller er vanskelig eller umulig å nå dersom du ligger i sjøen. Og når du er alene ute på sjøen, er det ekstra viktig å ha flyteutstyret på hele tiden.


Artikkeltags