For de fleste utenforstående er styreflertallets begrunnelse tatt ut fra sviktende forutsetning.
Henriette Hanssens argumentasjon om at gastromiljøet ved Helgelandssykehuset da foretaksmøtet 27.01.20 ble underskrevet av Høie, var avd Sandnessjøen, og er riktig. Avdelingen i Sandnessjøen har også i dagens situasjon flere godkjente gastrokirurger enn Rana, og to nye under utdannelse.
At det også ble utført tarmkreftoperasjoner på Mo i tiden før vedtaket er også riktig, men det var fordi rettningslinjene vedrørende kreftoperasjoner ikke ble fulgt.
Skal til hovedsykehuset
Ut fra både foretaksmøtets ordlyd og senere uttalelser fra Helse Nord RHF, både må og skal en evnt. tilbakeførsel av tarmkreftkirurgien legges ved hovedsykehuset. At styret landet på tilbakeførsel til Rana kan i beste fall skyldes en misforståelse, i verste fall på feilopplysninger fra administrasjonen.
Det ble fra administrasjonens side fokusert på at Rana hadde ett større antall intensivsykepleiere enn Sandnessjøen, noe som i gitte situasjoner kunne skape problemer for behandlingen. Så langt jeg kjenner til er tarmkreftkirurgi i utgangspunktet ikke operasjon hvor behovet for intensivsykepleiere ut over gjeldene norm. er til stede.
I slike tilfeller, hvor pasientenes helsetilstand er av en slik art at behovet for intensivbehandling avviker fra norm, skal angjeldende pasienter opereres ved et høyere nivå. At dette er riktig konklusjon fremgår også fra medisinsk direktørs redegjørelse om at begge sykehusene hadde kapasitet til å utføre operasjonene ved en evnt. tilbakeførsel.
Annen konklusjon
Ingen bør bli forbauset om Helse Nord under egen behandling av evnt. tilbakeførsel, lander på en annen konklusjon enn styret i Helgelandssykehuset.
Det er også noe som er forventet.
Saken er for viktig, både av hensynet til pasienter og Helgelandssykehusets framtid, til at vetak fattes på sviktende grunnlag med begrunnelse hastverk.
Per A Solvang