Dette skriver direktøren for MIP, og fornekter de som etter at to voldgiftsdommer er erklært som eiere, Celsa og Øijord & Aanes.
I 1974, var Rana på sitt største med 26.301 innbyggere, så her har det vært stillstand de siste 50 år på tross for MIPs tilstedeværelse de siste 30 år.
I 1990 gav Staten opp, og med en gavepakke på ca. 1 milliard, fikk alle heretter klare seg selv – og MIP ble etablert.
Bitcoin
Noen bedrifter har forsvunnet, noen har kommet, deriblant Elkem og Celsa. Øijord & Aanes kjøpte seg inn senere.
I 2018 var det stor festivitas med snorklipping etc. da Norges største datasenter, Bitfury, et av verdens ledende teknologiselskaper innen blokkjedeteknologi valgte Rana.
Direktøren for MIP og ordføreren i Rana uttrykte sine visjoner om utviklingen i Rana som Norges leder innen datateknologi der Bitfury sammen med Artic Circle Data Center ville føre an (sistnevnte er i dag etter tap på ca. 30 millioner blitt historie).
Skremmende
Etableringen av Bitfury røper en skremmende mangel på profesjonalitet både hos ledere i kommunen og MIP. En enkel sjekk på Internett ville ha avslørt at Bitfury og Bitcoin-graving ble startet ni år før de kom til Rana, og i den perioden var Bitcoin blitt bannlyst i en rekke land, omfattende halvparten av verdens befolkning.
Etter at oljeforsyningen til USAs østkyst ble hacket og prisen for å åpne opp var 40 millioner dollar i Bitcoin, har USAs president Biden alarmert en rekke land, krevd fullt innsyn i kryptovalutaene, samt involvert NATO (Hva er konsekvensene hvis Putin sender avgårde sine raketter og landenes forsvarssystemer er hacket og blokkert?)
I Norge er nå alle partier for å avgiftsbelaste strømmen til kryptograving – eller forbud. Kursen på Bitcoin er i det siste halvåret mer enn halvert og kommer kravet om åpenhet, imploderer kryptoboblen.
Da Siv Jensen i 2018 fikk beskjed om at Bitcoingraving ikke var et datasenter og i statsbudsjettet ville ilegge strømavgift, laget ordfører, viseordfører og leder av Venstre i Rana, støttet av Rana Blad så mye støy at forslaget ble droppet.
I de fire år Bitfury har vært her har de svidd av over en milliard kilowattimer og det er like mye strøm som Elkem i Salten investerte 1 milliard for å spare.
Stillstand?
Direktøren i MIP spår, etter voldgiftsdommene, at nå blir det stillstand. Det er Celsa og Øijord & Aanes uenig i, og inviterer Elkem med på laget.
Elkems leder i Rana, Frode Johan Berg er dypt uenig i at Norges «gull», vannkraften, skal ødes, den skal brukes til verdiskaping og samfunnsnyttige arbeidsplasser. Sannsynlig er det da at de nye eierne gjør det de må for å få gjennomført sine planer bl.a. si opp den kraftødende mafiainfiserte bedriften Bitfury, spesialist på svartøkonomi, en skjebne i likhet med søsterbedriftens i Alvdal.
PS: Denne informasjonen kommer delvis fra Helgelands Blad 20.5.2022, der Rana Blad samme dag var blank – tilfeldig?
Knut Hauknes