I Norge er softis den store sommerhiten. I Sandnessjøen gir heimstekte fiskekaker og bacalao softisen sterk konkurranse.
Det selges så absolutt mye softis i Sandnessjøen også, men tallene fra fiskebutikken er krystallklare.
Blant annet steker de rundt 1.500 fiskekaker – hver dag – til fiskesultne fastboende og tilreisende gjester og turister fra hele Norge og Europa.
– Vi lager også bacalao, fiskegrateng, fiskepudding og stekte torsketunger. Dessuten skjærer, fileterer og produserer vi all fisken vi får inn. Både sei, laks, torsk og hyse. Alt skjæres for hånd, sier medeier Tom Wennberg hos Sandnessjøen fiskeforretning til Helgelands Blad.
– Dessuten steker vi 12-14 kilo torsketunger hver dag. Så begynner røykelaksen å ta seg opp på grunn av at fiskecampene har fått mer turister i år. De kommer til oss og kjøper røykelaks som de tar med seg heim igjen. Vi røyker både torsk, laks og blåkveite. I tillegg tar vi private røykeoppdrag til kunder.
Faste kunder
Når Helgelands Blad er innom, er det et jevnt sig av kunder. En av dem er Inger lise Brandhaug fra Trondheim. Sammen med mannen sin er hun i Sandnessjøen på ferie med båt.
– Vi er innom Sandnessjøen hvert år med båten vår, og da spiser vi herfra, forteller hun.
– Vi er veldig fornøyde. Jeg var her i går også, og nå må vi ordne oss med fiskemat til helga.
Måtte ha litt til
Favoritten er klar.
– Favoritten vår er fiskekaker, det må vi alltid ha. Men i dag har jeg kjøpt tunger og fiskegrateng også, så nå er vi reddet til over helga, smiler Brandhaug.
Før hun plutselig kommer på at det bare er fredag.
– Har du sett! Ja, da må jeg få litt bacalao av deg også, smiler hun unnskyldende til Per Aksel Vistnes bak disken.
Selger til andre
Det er ikke bare fiskebutikken selv som selger fiskekaker og bacalao til kundene sine over disk. De leverer også til andre bedrifter i byen. Blant andre til Havna i teltet, laks til Kontoret og til Frk. Lovise, som har produktene fra fiskebutikken i sine sortimenter for videresalg til sine kunder.
– Det er mange andre steder i byen enn bare hos oss at man får våre produkter servert. Også Scandic Syv Søstre, Sopranos og Napoli serverer av våre produkter. Kjøper du et fiskeprodukt i Sandnessjøen, er det stor sannsynlighet for at det kommer fra oss. Og alt vi får av fisk, kommer fra lokale i nærområdet og er kortreist, avslutter Wennberg.
Populært
Både hos Havna på kaia og på Frk. Lovise er de fulle av lovord over produktene fra sin lokale leverandør.
– Vi bruker torsketunger, bacalao, fiskekaker og av og til fiskepudding og grateng. Spesielt tungene og bacalaoen er veldig populære, bekrefter daglig leder Hilde Theimann Olsen hos Frk. Lovise.
– Lokalmat av fisk, med bacalao, fiskeburgere og fiskekaker på gaffel er veldig populært blant våre besøkende. Det er godt å kunne ha fisk på menyen, i tillegg til alt det andre vi har. Og det er viktig at der er lokalt, skryter festivalsjef Morten Rudi Johansen i Havna på kaia.
– Det går jo ikke an at folk reiser til Nord-Norge uten å få ordentlig fisk!