Rune Slagstad er hovedinnleder på ny utdanningspolitisk konferanse på Nesna.
Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland, sammen med Nesna kommune og Kvinneuniversitetet i Norden, arrangerer sin femte utdanningspolitiske konferanse på Campus Nesna 18. mars.
Både politikere, forskere og næringslivsaktører er invitert til konferansen, som også vil bli streamet på Folkeaksjonens Facebook-side.
Temaet denne gang er:
«Strukturreformen – hva med distriktene? Trenger vi en egen distriktsmodell for lærerutdanning, FOU og skoleutvikling?»
Distrikts- og utdanningspolitikk
Arrangørene opplyser at problematikken med regionalpolitiske utfordringer i lys av strukturreformen blir tema, og nevner distriktenes problemer med å rekruttere lærere og sykepleiere, både på Helgeland og rundt om i landet.
Ifølge Folkeaskjonen vil det bli presentert en modell for lærerutdanning, FOU og skoleutvikling i distriktene.
«Vi vet at de fleste søker seg jobb der de har tatt utdanning, derfor vil vi reise debatten om rekruttering av lærere til distriktet», heter det i pressemeldinga.
Ifølge styremedlem og pressetalskvinne Catrine Hole har de fått positive tilbakemeldinger fra de inviterte, og store deler av Utdanningskomiteen på Stortinget er blant de som stiller til paneldebatten.
«Da kan vi få gode diskusjoner om hvordan høyere utdanning skal se ut på Helgeland og i Norge i fremtiden», sier hun i pressemeldinga.
Programmet
Hovedinnleder er Rune Slagstad, dr. philos. og professor emeritus ved Institutt for samfunnsforsking og medlem av det norske Vitenskaps-Akademi.

Han skal holde foredraget: «Populistisk elitisme: universitet overalt».
Folkeaksjonen melder: «Slagstad er en av de mest kunnskapsrike i Norge på feltet høyere utdanning, og innlegget er ifølge Slagstad selv:
‘en kritikk av de siste tiårs forfeilede høyskole- og universitetspolitikk. Den dominerende økonomisk-administrative «fusjonismen» har med sitt styrende motto «Stort er godt» høvlet ned vel etablerte fagtradisjoner med ulike samfunnsoppdrag. De fusjonerte universitetene skal bidra med forskning på høyt internasjonalt nivå på én og samme tid som de skal ivareta det gamle høyskoleoppdraget: praksisorienterte profesjonsutdanninger som primært skal ivareta lokale behov innen offentlig sektor og næringslivet. Resultatet er blitt en tap-tap-situasjon som gir dårligere universiteter, dårligere høyskoler og mer byråkrati. Den forfeilede fusjonismen må avvikles og den institusjonelle arbeidsdeling mellom profesjonsrettede høyskoler og universiteter reetableres.‘»

Programmet ellers kan vise til disse foredragsholderne:
- Gunnar Yttri, rektor, Høgskulen på Vestlandet.
- Jon Paschen Knudsen, førsteamanuensis ved Institutt for arbeidsliv og innovasjon ved Universitetet i Agder.
- Nicholine Frølich, Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning.
- Bjørn Egil Flø, Norsk institutt for bioøkonomi.
- Elise Håkull Klungtveit, leder for Pedagogstudentene.
- Anita Karlsen og Terje Skyvulstad, Utdanningsforbundet.
- Magnar Solbakk, tidligere styremedlem ved Høgskolen i Nesna, Brønnøy kommune.
- Aino Olaisen, Vigner Olaisen AS, Nova Sea.
- Arna Meisfjord, tidligere rektor ved Høgskolen i Nesna og styremedlem i Kvinneuniversitetet i Norden.

Paneldebatt
Flere av representantene fra Stortingets Utdannings- og forskningskomité skal være med i en utdanningspolitisk paneldebatt til slutt. Marit Arnstad (Sp), Nina Sandberg (Ap), Mona Fagerås (SV), Hanne D. Søttar (FrP) og Marit Knutsdatter Strand (Sp) står på deltakerlista der.
Lokale bidragsytere
Om de lokale foredragsholderne skriver Folkeaksjonen i pressemeldinga:

«Aino Olaisen kommer fra øya Lovund på Helgelandskysten, der hun og hennes familie er hovedaksjonærer i en av Nord-Norges største havbruksvirksomheter, Nova Sea AS. Aino har et brennende engasjement for distriktsutvikling og for havbruksnæringen, og tok initiativet til prosjektet Framtidens distriktskole. På konferansen skal Olaisen presentere prosjektet og snakke om endringer i samfunn og næringsliv basert på grønt skifte, omstilling, digitalisering og bærekraft, og hvilket mulighetsrom som ligger her».

«Magnar Solbakk var student ved Nesna lærerskole fra 1973 til 1977, og jobbet senere som lærer i videregående og kulturarbeider i Brønnøy kommune og på Sør-Helgeland. Han satt også 12,5 år i høgskolestyre for HiNe (Høgskolen i Nesna) og var en av de 3 som stemte imot fusjon med Bodø. På konferansen skal Solbakk presentere et lysbildekåseri med tittel: ‘Politisk tvangsekteskap – momenter i et forspill’».