Jeg er derfor veldig glad for at vi nå har kommet frem til en løsning som gjør at vi kan tilby lærer- og barnehageutdanning på Nesna allerede neste høst.
Det var viktig for meg å komme raskt i gang – det er langt lettere å videreføre en allerede eksisterende aktivitet og et godt kompetansemiljø enn å bygge det opp igjen.
Stort engasjement
Det har vært et stort folkelig engasjement for å sikre høyere utdanning på Nesna. Lærer- og barnehagelærerutdanningen er første steg i reetableringen av utdanningsvirksomheten på Nesna, men vi vil også se på mulighetene for andre utdanningstilbud. Regjeringen vil videre legge til rette for dialog med flere sentrale aktører, som Nord universitet, kommunen, fylkeskommunen og næringslivet i regionen.
Målet er å skape et utdanningstilbud av god kvalitet med godt volum i første omgang, for så å bygge ut aktiviteten med det regionen, næringslivet og landsdelen etterspør. En stedlig ledelse på Nesna med rom for å drive dette arbeidet fremover vil være viktig.
Vi har dårlig tid
Norge har en krevende demografi; en befolkning som eldes med den naturlige konsekvens at det blir færre i yrkesaktiv alder for hver pensjonist. Det stiller oss ovenfor åpenbare utfordringer. Allerede nå er omkvedet i både offentlig og privat sektor at vi mangler tilgang på kvalifisert arbeidskraft.
Også i vår nordligste landsdel er dette bildet tydelig – ikke minst i grunnskolen. Tall viser at det er en betydelig høyere andel ansatte i skoleverket her som ikke oppfyller kompetansekravene enn i landet for øvrig. I tillegg vet vi at det er mange lærere i landsdelen som nærmer seg pensjonsalderen.
Faktum er at vi mangler lærere, og at vi trenger flere raskt.
Bygge opp tillit
Vi vet dessuten at høyere utdanningstilbud der folk bor er avgjørende for å sikre tilgang på kvalifisert arbeidskraft både lokalt og regionalt. Her vil Nesna spille en viktig rolle, og Nord universitet har forutsetninger for å komme i gang med lærerutdanning allerede fra høsten av.
De har allerede ansatte på Nesna, de utdanner klart flest lærere i Nord-Norge og det er de som i hovedsak har ansvaret for å levere høyere utdanning for gamle Nord-Trøndelag og Nordland.
Nord universitet har vært konstruktive og positive i vår dialog. Så vet vi at tillitsforholdet mellom deler av befolkningen i regionen og Nord universitet må bygges opp igjen.
Tar politisk ansvar
Jeg mener at opprettelse og ivaretakelse av viktige studiesteder og sikring av viktige studietilbud er et politisk ansvar. Oppstarten av Nesna rammes derfor inn gjennom en kongelig resolusjon.
Den forrige regjeringen velsignet nedleggelsen av tilbudet på Nesna. Det gjorde de ved å skyve ansvaret over på styret ved Nord universitet. Fremover vil ikke det være mulig fordi eventuelle endringer må gjøres av folkevalgte.
Et attraktivt studietilbud
Nå er tiden inne til å se fremover. Alle vi som heier på Nesna og Helgelands-regionen må bidra til at reetableringen blir en suksess. Første test kommer til våren når vi får se hvor mange som søker seg til Nesna. Kommunene i regionen må bidra til å rekruttere egne ansatte i skole og barnehage som mangler formell utdanning. Næringslivet må melde inn hva slags kompetansetilbud de ønsker seg og de må gi arbeidstakerne sine mulighet til å benytte seg av dem.
Og jeg håper folket på Helgeland nå bruker engasjementet sitt til å gjøre høyere utdanning på Nesna til en suksess. Sammen må vi bidra til at folk vil søke seg til høyere utdanning på Nesna igjen.
Ola Borten Moe
Forsknings- og høyere utdanningsminister (Sp)