Onsdag annonserte regjeringen, og statsråd Ola Borten Moe, det som skal bli løsningen for fortsatt høyere utdanning på Nesna.
Løsningen er lokalmiljøets sistevalg – å igjen bli underlagt Nord Universitet. Drømmen var en helt frittstående institusjon, med egen ledelse og eget budsjett. Hvis ikke dette var mulig, var et samliv med universitetet i Tromsø en mulighet.
At folkeaksjonen, sammen med tillitsvalgte på Nesna, uttrykker skuffelse over å igjen bli lagt under ledelsen i Bodø, er selvsagt forståelig.
Måten styre og ledelse i Nord Universitet har oppført seg på overfor Nesna-miljøet de siste årene, med bred støtte fra den forrige regjeringen, har skapt dype sår som ikke enkelt lar seg lege.
Regjeringens grep er en solid overstyring av prinsippet om utdanningsinstitusjonenes påståtte «autonomi», et slags selvstyre som Nord-ledelsen har grepet begjærlig og brukt etter eget forgodtbefinnende.
Vi mener regjeringen med «Lex Nesna» gjenoppretter folkestyret, også i elfenbenstårnene, der utdanningsbyråkratene har fått lov til å gjemme seg.
Det skulle faktisk bare mangle.
Om folkeaksjonen er skuffet over å ikke få førstevalget, mener vi også man må være villig til å se på hva som faktisk har vært realistisk å oppnå. En utdanningsinstitusjon på Nesna, med høy kvalitet, vil uansett være avhengig av en relasjon til et høyere utdanningsnivå, et universitet.
Hvis Tromsø ble oppfattet som «OK», men Bodø ikke ble akseptert – basert på historikken, mener vi det er tid for å ta en tenkepause og la våpnene hvile.
Regjeringen kommer med et uvanlig grep for Nesna, gjennom såkalt Kongelig Resolusjon, og varsler at det er fullt trøkk på å videreutvikle kompetansemiljøet med et senter for distriktsutdanning.
Ola Borten Moe antyder overfor Helgelands Blad at dette kan komme allerede i 2023.
Nesna loves tross alt en egen stedlig ledelse, med fullmakt til å videreutvikle kompetansemiljøet og utdanningstilbudet.
I sum bør dette være noe å bygge videre på mot målet om at Helgeland igjen skal bli selvforsynt med kritisk kompetansearbeidskraft.
Nedleggelsen i regi av Nord Universitet var et historisk feilgrep. Det gjenstår å se om Nord-ledelsen vil erkjenne dette.
En slik innrømmelse vil være en god vei mot målet om å lege åpne sår.