Vi leser i Rana Blad at regjeringen Jonas Gahr Støre ved Samferdselsdepartementet og minister Jon-Ivar Nygård, skal sette i gang en markedsundersøkelse for å se om det er grunnlag for 2.400 meter rullebane for Hauan-prosjektet i Rana.
«Når resultatene av markedsundersøkelsen og kostnaden av økt rullebane foreligger, så er det departementet som fatter endelig beslutning om veien videre. Hvis økt rullebane krever økt bevilgning, så må saken fremmes for Stortinget for vedtak», heter det.
Vi synes det er fint at den nye regjeringen, som flere foregående, setter seg inn i det kommersielle grunnlaget for flyplass-prosjektet, som fortsatt kjemper for å nå opp i konkurransen om milliarder av skattekroner.
Regnestykket er ganske enkelt, og vi kan med dette bidra med noen grunnleggende hovedtall, helt gratis!
I et normalår, for eksempel 2019, reiste det 103.257 passasjerer til og fra Mo i Rana. Fordelt på seks dager i uka, gir dette en gjennomsnittlig daglig trafikk på 333 reisende.
Erfaringsvis skal rundt 40 prosent av de reisende nordover. Dette gir 200 passasjerer som skal reise i sørlig retning. Siden de som reiser gjerne kommer tilbake, står vi igjen med rundt 100 passasjerer som reiser ut og inn, hver dag.
De reisende i sørlig retning er særlig interessant, siden målet med Hauan-prosjektet er å få reise til Oslo med et «stort» jetfly. Vi må forutsette at noen av de reisende skal andre steder, for eksempel til Trondheim, eller til Vestlandet.
For det videre regnestykkets skyld holder vi på at rundt 100 ranværinger reiser sørover og kommer tilbake, hver dag.
Så kommer det som er spennende;
En Boeing 737 fra SAS eller Norwegian med 180 seter, trenger rundt 140 solgte billetter for å ikke tape penger på turen (kabinfaktor 80 prosent), gitt tidligere opplysninger fra selskapene. I et normalår var det altså ikke nok passasjerer over flyplassen i Rana til å fylle verken et morgen- eller kveldsfly fra Oslo slik at flyselskapet tjente penger.
Som vi vet har et kronargument fra flyplassprosjektet vært at det vil komme «konkurranse» på flyruter, og at billettprisene dermed ville bli lavere. Som vi ser er det ingen dekning i tallene for at dette vil skje.
Avinor-sjef Abraham Foss ga som kjent ranværingene tidligere i år en oppfordring sist han var på besøk: «Skaff flere flypassasjerer», en utfordring som ble grepet begjærlig i Rana Utviklingsselskap.
Stokka og Kjærstad kunne teoretisk bidratt med rundt 150.000 ekstra passasjerer i året, hvis vi ikke hadde hatt andre reisemuligheter.
Heldigvis har vi flyplass rett utenfor stuedøra, et uslåelig konkurransefortrinn.
Tvangsreise til Rana vil være et stort tilbakeskritt, praktisk og økonomisk.