Regjeringen har hatt makta en drøy måned, men testes allerede på alt som ble sagt og lovet i valgkampen, og den påfølgende regjeringserklæringen. Det skulle bare mangle. Siden distriktspolitikk var så framtredende i valgkampen, og preget valgresultatet så tydelig, er det all grunn til å fortsette å utfordre landets nye makthavere.
På Helgeland kommer nå en ny test på regjeringens evne og vilje til å sette ord bak handling.
USA-giganten ConocoPhillips legger nå de siste planene for neste års borekampanje, der tre uhyre viktige brønner skal bores rett vest av Vega, nærmest i synsavstand fra Skarv-feltet.
Senhøsten gjorde oljeselskapet de to største funn av olje og gass på hele norsk sokkel i 2020, Warka og Slagugle. De to boreoperasjonene ble utført med bruk av basene i Kristiansund, til tross for at basene på Helgeland ligger til dels vesentlig nærmere i luftlinje og seilingsavstand. Og dette basevalget brøt med sedvane over flere tiår, at boring utenfor Nordland skal støttes av de lokale basene.
Vi snakker nemlig om industriaktivitet i 20-30 år framover basert på det vi allerede vet om de lovende funnene.
I skrivende stund er det ingenting som tyder på at ConocoPhillips kommer til å benytte basene på Helgeland i fortsettelsen.
Og jo lenger tid det går uten at oljeselskapet vil si noe, jo større er sjansen for at Helgeland blir parkert.
Miljøet på Helgeland, med bred støtte fra fylkesrådet i Nordland, har jobbet godt siden funnene ble kjent for et år siden. ConocoPhillips har blant annet vært på besøk i Sandnessjøen to ganger tidligere i høst. Men nå er spørsmålet om det har nyttet.
Vi er vel kjent med hvordan kostnadskalkyler kan settes opp etter hvilket svar man ønsker. Det er erfaringen helt fra kampen om Heidrun-basene på 1980-tallet, og Norne på 90-tallet.
Vi siterer gjerne fra Hurdalsplattformen, som landets nye regjering sier de styrer etter:
«Stille strengere krav til oljeselskapene slik at mer av verdiskapingen blir igjen lokalt og arbeide for ringvirkninger på land. Dette er særlig viktig i nord»
«Regjeringen vil legge til rette for fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel. Ringvirkninger på land skal komme hele landet til gode».
Det er ikke for sent for styrende makter å sette ned foten.
Men noen må gjøre det.
Derfor har vi utfordret olje- og energiminister Marte Mjøs Pedersen (Ap) til å svare på hvorvidt regjeringen vil gjøre som de skriver.