Denne artikkelen falt ut av papirutgaven, fredag.
KJØKKEN: Hun hadde ikke tid til kokkeutdannelse, og tok i stedet jobb som anleggskokk. Nå er Grethe Elisabeth Pleym sjef for Havnekafeen i Brønnøysund. Der serverer hun fiskekaker fra – Sandnessjøen.
Inne på kjøkkenet til Havnekafeen på Havnesenteret i Brønnøysund, har Grethe Elisabeth Pleym litt vann i ei stekepanne. Hun skraper løs de brune bitene som sitter fast i panna, og har dem oppi en form med stekt oksekjøtt.
Det er sånn man får mest mulig smak.
Pleym overtok som sjef på Havnekafeen fra 1. juli.
– Men jeg begynte uka i forveien, og «gikk i lære» med tidligere kafésjef Gunn Inger Flatmo før jeg sto på «bar bakke» uka før Rootsen, forteller hun.
Fra Sandnessjøen
Hun er opprinnelig fra Sandnessjøen, og kommer fra stillingen som kjøkkensjef på Petter Dass-museet på Alstahaug. Tidligere har hun arbeidet på Thon-hotellet i Brønnøysund, og helt siden 2010 har hun eid hus i Brønnøysund.
I 2015 flyttet hun til Sandnessjøen for jobben på Petter Dass-museet i 2015, siden det passet bedre med arbeidstida.
– På Petter Dass-museet ble jeg først ansatt som resepsjonist og guide, og etter hvert mer og mer kjøkken. Jeg er ikke utdannet kokk, men tok en snarvei fordi jeg ikke hadde tid til å studere. Jeg jobbet et halvt år hos ISS, ble anleggskokk og jobbet blant annet i Tosbotn, Saltdal, Lurøy og andre steder. Da fikk jeg ansvar for å levere mat for alt fra 60 til 120 arbeidere. Det var en bratt arbeidskurve. Jeg kom tilbake, og ble kjøkkensjef på museet.
Fant jobben på helgetur
Pleym har brukt huset i Brønnøysund mye, nærmest som hytte, men det ble etter hvert tid for å ta et valg. Da bestemte hun seg for å pusse det opp. Men det var da hun skulle til Brønnøysund på en helgetur, at hun fant jobben.
– Jeg skulle hit en helgetur, og så kom det opp på facebook at Havnekafeen var ledig. Jeg ringte Stig Schjølberg fra Forvik og spurte om drifta, og om jeg kunne møte henne som drev i dag. Jeg fikk et møte med Gunn-Inger neste dag, og da ble det sånn, sier Grethe.
Hun forteller om mer ansvar og flere ansatte på Havnekafeen, og at hun trives med det.
– Det er også utrolig hurtig, og du vet ikke hvordan dagene blir. De starter rolig med full kontroll, og så ser det ut som det kommer flere busser. Men det er jo det det handler om.
Mat fra bunnen
Kafésjefen er også opptatt av at maten skal lages fra bunnen av.
– I dag startet jeg med blomkålsuppe men endte opp med gulrotsuppe før jeg dro, det blir solgt ut. Jeg prøver også å ha litt kortreist mat og hjemmelaget. Det er ikke Toro-supper eller -saus, vi lager supper og dressinger og slikt selv.
– Det er vanlig husmannskost, og de fleste gjestene våre er litt eldre og gjerne folk som bor på senteret. Da syns jeg det er viktig å bytte mellom kjøtt og fisk. Men det er også dette med at man bruker absolutt alt som tilhører råvaren, og ikke tilsetter så mye, mener hun.
Fiskekaker
Hun innrømmer samtidig at de stadig har både hamburger og frityrgryte.
– Men nå har vi innført fiskeburger også, og fiskekaker fra Sandnessjøen; de kan jeg gå veldig god for. Vi har også vegetarburger, og legger til rette for å tilpasse maten tiil allergier, sier Grethe Pleym.
¤ Og for den som måtte lure: De tilsendte fiskekakene kommer fra fiskebutikken nede ved havna i Karivika i Sandnessjøen. Eller Sandnessjøen Fiskeforretning, som den offisielt heter.