En «valgomat» på nettet sier at jeg er 100 prosent enig med Rødt. Naturlig nok. Men sjøl om jeg stemmer på «ytterste venstre» viser den samme valgomaten at jeg er mer enn 60 prosent enig med de alternative kandidatene i Dønna som jeg er minst enig med. Det lover bra for arbeidet i kommunestyret. For Dønna Ap, Sp, SV, Høyre og Rødt vil det beste for Dønna.
Offentlige kutt
Men det er en viktig forskjell på Rødt, og de som (bare) er drøyt 60 prosent enig med oss. Framtida for sjukehuset er usikker. Lærerutdanninga på Nesna skal avvikles. Lokal sjukepleierutdanning skal bort. Politireformen rammer distrikta. Posten skal yte enda dårligere service. Samferdselstilbudet er dårlig. Telenors tjenester skal bli dyrere og kraftlaget krever mange hundre tusen kroner fra folk som vil bygge hus i distrikta.
Lista er lang, og har sin forklaring: Sjukehus styres i dag etter foretaksmodellen, Høgskolen i Nesna er fusjonert med Nord universitet, Posten skal tilpasses EØS, Telenor er privatisert, og Ap, Sp og SV er sammen om å styre samferdselspolitikken i Nordland.
Erna er fornøyd
Hva gjør de andre partiene? Erna Solberg er fornøyd og sier utviklinga følger hennes plan for å få offentlige byråkrater over i privat sektor. Ap-ledelsen sier de ikke vil avskaffe foretaksmodellen for sjukehusa, sier ingenting om å reversere privatiseringa av Telenor, og de er godt fornøyd med Postens EØS-tilpassing.
Når partienes representanter besøker Helgeland toer de sine hender, og sier: «Avgjørelsen er tatt av andre. Vi kan ikke gjøre noe med det».
I denne situasjonen surfer Sp stort på snakk om distriktspolitikk. Men vårens herjinger med fergerutene viser at dønnværinger, og mange andre helgelendinger, ikke omfattes av Sps distriktspolitikk.
Sp-rutene
Hva gjør formannskapet i Dønna, som er mer enn 60 prosent enig med Rødt? Først klager de høylytt på Sps forslag til fergeruter. Sammen med lokalt næringsliv, arbeidspendlere og elever i videregående skole lager de et godt alternativt ruteforslag.
Men Sp på fylket sier nei, og to dager etter bøyer de lokale representantene for fylkets Ap-, Sp- og SV-styre av. De pynter på Sp-rutene med små justeringer, til fylkesrådets store glede:
«De har noen gode innspill, og kanskje skal vi snu på Løkta-ruta», sier Sps toppmann i fylket til HB dagen etter nytt, hasteinnkalt formannskapsmøte.
Grunn til optimisme
Valgomaten konkluderte med at jeg er mer enn 60 prosent enig med de partiene jeg er mest uenig med lokalt. Men jeg er ofte minst 100 prosent uenig med de samme partienes politikk overfor Dønna og distrikta. Likevel er det grunn til optimisme. Lokalt skal vi forhåpentligvis sammen gjøre noe godt for Dønna etter valget.
Leonid Rødsten
Rødt Dønna