
LEDER: Rapporten fra «ressursgruppa» i Helgelandssykehuset, som ble presentert mandag, har utløst enormt engasjement blant folk. Vi ser det på nett-trafikken, vi ser det på innkomne synspunkt og kommentarer, vi hører det i kassakøen på butikken.
Oppropet «Støttegruppe for Sandnessjøen sykehus» på Facebook fikk over ti tusen medlemmer i løpet av noen timer mandag kveld, og hadde torsdag passert femten tusen. Debatten raser. Alt engasjementet utløser masse positiv energi. Mange er opptatt av det samme, enig om det samme. Lokalpolitikken har i lang tid manglet en slik «trigger» for å få folket opp og ut. Nå kan mye bra skje.
Vi har vært optimistisk på vegne av framtidig utvikling for sykehuset i Sandnessjøen, og optimismen har ikke blitt mindre med de siste dagers engasjement. Det er bortimot utenkelig at rapporten fra ressursgruppa skal bli det endelige utfallet. Å legge akuttmedisinen (og fødeavdelingen) til et hjørne av regionen, er selvfølgelig ikke gjennomførbart. En annen grunn til optimisme er den overraskende svake argumentasjonen ressursgruppa legger til grunn for sitt valg av lokalisering.
Et hovedsykehus for Helgeland på Mo vil faktisk være i strid med statens egen veileder for politisk valg av lokalisering.
Ressursgruppa er «veldig klar» på at regionen bør ha ett stort akuttsykehus, men valg av lokalisering begrunnes med direkte feil, misvisende tallbruk, noen påfunn, og vesentlige mangler. Rapportens kanskje viktigste bidrag er å luke ut alternativer for lokalisering, som egentlig aldri har vært realistisk – ekspertgruppa har ryddet brettet. Og det kan virke klargjørende for den videre debatten. Derfor forventer vi at flest mulig kommuner sør for Korgfjellet samler seg om en felles høringsuttalelse til rapporten, om ikke annet relativt likelydende på vesentlige punkt.
Når regionen som naturlig sogner til Sandnessjøen sykehus får summet seg, og sett på hva som er realistiske alternativer, vil det vise seg at en klar majoritet av befolkningen på Helgeland vil være bedre tjent med en annen løsning enn det «ekspertene» anbefaler. Anbefalingen vil dermed mangle legitimitet i regionen, hvis rapportens konklusjoner overlever videre. Det vil i så fall være helt uholdbart, og truer helseforetakets eksistens – et problem også for Helse Nord.
Debatten på Helgeland har likhetstrekk med Nord-Møre, men er samtidig forskjellig – til «vår» fordel. Helseminister Bent Høie har så langt, klokelig, valgt å avvente med sitt syn.
Det er den politiske avveiningen som til slutt vil avgjøre saken. Det er derfor vi fortsatt er optimistisk.