Den mektige massemobiliseringen for sykehuset i Sandnessjøen lørdag ettermiddag savner sidestykke i moderne tid. Et par intrigemakere fra Vefsn har prøvd å så tvil om hva fakkeltoget handlet om. Men knapt noen andre av de tusenvis som deltok var i tvil:
Fakkeltoget sendte et utvetydig budskap til sykehusbyråkrater og helseminister om at Helgelandskysten ikke godtar at moderne helseberedskap skal flyttes vekk.
Interessant nok forfattet sykehusstyret, et døgn før fakkeltoget gikk i Sandnessjøen, en liste over ni tema de vil ha mer kunnskap om. Styret vil vite mer om psykiatri og rusbehandling, fødetilbudet, innhold i DMS, samspill med kommunehelsetjenesten, helhetlig helsetilbud i helseregionen, konsepter for øybefolkningen, prehospital medisin, teknologisk utvikling i transport og diagnostikk, og økonomiske forhold som kan virke avgjørende for valg av alternativer.
Vi merker oss at dette alt vesentlig er punkter som var med på vår liste i avisa 5. desember over 20 argumenter for å endre ressursgruppas hovedkonklusjon om å legge akuttsykehuset til Rana.
Styrevedtaket sier: «Styret er opptatt av at beslutningsgrunnlaget som legges frem for styret omfatter alle hovedområdene som skal til for å beslutte fremtidig struktur og lokalisering av et godt spesialisthelsetjenestetilbud til befolkningen på Helgeland». Vi er spent på hvordan styret og administrasjonen skal løse dette, samtidig som man gjennomfører en omfattende høringsrunde på ressursgruppas rapport. Ingen bør bli overrasket om tidsplanen for vårens beslutningsrekke kommer til å sprekke. Men det gjør ingen ting.
Vi mener direktør Hulda Gunnlaugsdóttir og styreleder Dag Hårstad fortsatt håndterer arbeidet med ny sykehusstruktur på en tillitvekkende måte. De gjør som de sier, og manøvrerer fortsatt trygt i sensitivt farvann. Etter en frisk start, kan utfordringen bli å beholde framdriften, uten at man ender opp i endeløse utredninger. Spørsmålene som nå etterlyses utredet bredere, kan bidra til å fjerne prosessen ytterligere fra et tidligere utvetydig Rana-hegemoni og egennyttig tankesett.

Kommunelege Torbjørn Uhre påpeker i forrige avis et poeng vi har fremmet i lengre tid. Mo i Rana vil i kraft av sin størrelse være et velegnet hjem for et «super-DMS» med høyt utviklet prehospital medisin for sitt næromåde. Å gå i fakkeltog for at Rana skal miste et slikt tilbud fører ingen steds hen. Og det hører vi heller ikke mange fakkelbærere faktisk mener.
Fakkeltoget handlet om et moderne akuttmedisinsk tilbud for befolkningen på hele Helgeland.